nieuws

Kijkje in de keuken - Bommelstein

di 31 okt 2023

Vandaag nemen we een kijkje bij de Daltonschool Bommelstein in Almere waar wij dagonderwijs én programmaonderwijs geven. Robbert, Jennifer, Jenny, Nina, Dylano en Andy geven daar les aan groep 3 tot en met 8.

Met Fawaka Dagonderwijs komt een Fawaka docent structureel één dag in de week lesgeven aan één groep. Programmaonderwijs is een reeks van 8 tot 12 lessen, een Fawaka docent komt op een dag aan meerdere klassen lesgeven. Fawaka verzorgt de inhoud van de lessen met door onderwijskundigen ontwikkelde programma’s over duurzaam ondernemerschap. De programma's zijn onderdeel van burgerschap en de inhoud van de programma’s is gekoppeld aan de kerndoelen van het primair onderwijs. 

We vroegen Connie Wieten, directeur bij de Bommelstein, waarom zij voor Fawaka gekozen heeft? “Ik had de naam Fawaka al eens horen vallen in een studiegroepje en kort daarna werd ik benaderd door Frank van Fawaka. Na één gesprek wist ik het al: ik wil dit voor mijn school, de ouders, de kinderen en het team. Vooral het ondernemerschap en wereldburgerschap spreekt mij aan. Met het hele verhaal van hoe en waarom Fawaka ontstaan is werd ik hierin bevestigd. Het raakt aan je mens-zijn: waar draait het eigenlijk allemaal om in ’t leven? In mijn optiek kun je het niet niet eens zijn met het concept van Fawaka.”

Connie vertelt dat ze ontspanning ziet; “Ik merk ontspanning in de groepen, bij de kinderen en bij de leerkracht. De meeste Fawaka docenten hebben snel een relatie met de kinderen en daar ontstaan mooie dingen. In de ontspanning van samen dingen maken, hoor en zie ik ook mooie gesprekjes. Voor de dynamiek in de groep werkt dit erg positief.”

Het feit dat een andere docent af en toe voor de klas staat heeft ook andere voordelen: “De Fawaka leerkracht is in staat de groep van een andere kant te bekijken, meer van een afstand in plaats van dat je er midden in staat. Dat biedt ook vaak een ander, positiever beeld op de groep.”

En het allerbelangrijkste; wat zeggen de leerlingen over de Fawaka lessen? Connie hierover; “Kinderen bevragen elkaar ‘durf jij dat?’, dit geeft aan dat er gesprekken op een ander niveau plaatsvinden. Ik hoorde ook ‘we hoeven lekker niks en we mogen dit doen van de juf’, voor mij is dit een teken van ontspanning.”

Wat een mooie verhalen weer! We hopen dat de leerlingen van Bommelstein nog veel mooie gesprekjes met elkaar voeren dit schooljaar.

Wil jij ook een burgerschapsprogramma op school waar de leerlingen blij van worden? Mail of bel en vraag naar Emmy! / 06 4921 8209

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram