nieuws

Kijkje in de keuken - De Bonkelaar

wo 11 okt 2023

Nieuwsgierig naar wat wij doen? Laten we een kijkje nemen bij Basisschool De Bonkelaar in Amsterdam Noord. Fawaka Ondernemersschool en De Bonkelaar werken sinds het voorjaar met elkaar samen. Silvino geeft daar één dag in de week les aan een groep hoogbegaafde kinderen.

Met Fawaka Dagonderwijs komt een Fawaka docent structureel één dag in de week lesgeven aan één groep. Fawaka verzorgt compleet de inhoud van die dag met door onderwijskundigen ontwikkelde programma’s over duurzaam ondernemerschap. De programma's zijn onderdeel van burgerschap en de inhoud van de programma’s is gekoppeld aan de kerndoelen van het primair onderwijs. 

Elke 8 tot 10 weken verandert het thema. Zo was het thema net voor de zomervakantie Gamehal; leerlingen zetten fictief een eigen onderneming op die duurzame spellen maakten. 

Linda Schaasberg, directeur van De Bonkelaar, hierover: “Silvino heeft er goede ideeën bij en kan de leerlingen écht motiveren en leuke resultaten mee boeken. Zelfs zo leuk dat hij vorig jaar flipperkasten heeft gemaakt, die de leerlingen regelmatig zagen en daaraan steeds wilden werken, waardoor ze sneller hun regulier werk afmaakten.”

Linda vertelt verder dat ze veel verandering ziet bij de leerlingen; “Deze groep leerlingen kan slecht tegen verandering. Voordat jullie Fawaka docent, Silvino, kwam, hebben we van alles geprobeerd en waren er veel veranderingen, dat werkte niet. Al snel zorgde de komst van Silvino voor een soort rustpunt, daardoor ontstond er verschil in de groepsdynamiek; cohesie tussen groepsgenoten kwam terug.

De leerlingen genieten ervan door een combinatie van ondernemend lesgeven, serieus bezig zijn aan een project, zelf mogen uitzoeken en grote mate van vrijheid.”

Wij vroegen Linda waarom ze voor Fawaka gekozen heeft; “Door Roel Spits van Andersom Amsterdam. Ik was meteen enthousiast toen hij benoemde dat het over ondernemen ging. Daardoor werd hij weer enthousiast en is er snel geschakeld.”

ANDERSOM.AMSTERDAM ondersteunt Amsterdamse basisscholen bij het vinden van externe professionals en vakdocenten met het oog op lerarentekort en werkdrukverlaging. Of juist om leerlingen een rijke schooldag te bieden.

Wat maakte dat je zo blij werd ervan? “Het los kunnen zijn van het reguliere denken, door met de projecten leerlingen op ondernemende, speelse maar ook serieuze manier onderzoekend te laten leren. Echt een meerwaarde, vooral voor deze groep hoogbegaafde kinderen!”

Op dit moment werkt Silvino met de leerlingen aan Mode Ondernemers; leerlingen zetten een duurzaam modebedrijf op en leren o.a over de productieketen. We wensen de leerlingen van De Bonkelaar en Silvino nog veel plezier dit schooljaar!

Wil jij ook een mooie invulling voor je leerlingen? Mail of bel en vraag naar Emmy! / 06 4921 8209

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram