nieuws

Op een voorspoedig 2024 waarin we samen werken aan het opleiden van zelfredzame ondernemende wereldburgers!

wo 20 dec 2023

Vanuit Fawaka wensen we je fijne feestdagen en ook alvast een heel goed 2024!

2023 was een mooi jaar voor Fawaka Ondernemersschool en Fawaka WereldBurgerschap. Hieronder enkele highlights.

2023 was een jaar dat voor Fawaka weer in het teken stond van groei. We hebben flink wat nieuwe samenwerkingen met scholen en schoolbesturen opgezet, een zomerschool voor nieuwkomers in het voortgezet onderwijs gedraaid, internationale samenwerkingen uitgebreid, zo’n 80 WereldBurgerschap workshops gegeven en zo’n 150 Duurzaam Ondernemen programma’s uitgevoerd bij basisscholen en scholenkoepels verspreid over Nederland.

We hebben in 2023 zo’n 2500 onderwijsprofessionals getraind en lesgegeven aan zo’n 7000 leerlingen!

We zijn enorm dankbaar voor alle samenwerkingen, de mooie gesprekken en leermomenten die we gehad hebben in 2023. Tijdens de kerstvakantie kunnen we bijkomen van dit enerverende jaar; en we kijken uit naar een inspirerend 2024. 

Leergang Inclusief Onderwijs en nascholing Slavernijverleden

In 2023 rondden 140 leraren de ‘Leergang Inclusief Onderwijs, expliciete scholing rondom racisme & discriminatie’ met succes af. Een intensieve training van 7 sessie van 2 uur. 

De leergang wordt sinds dit jaar vermeld in de interventiedatabase van het Kennisplatform Inclusief Samenleven als een effectieve en wetenschappelijk onderbouwde aanpak van discriminatie. En alle scholen en schoolbesturen in Nederland kunnen met een nieuwe subsidie de 7-delige leergang bestellen zonder er iets voor te betalen.

Daarnaast verzorgde Fawaka WereldBurgerschap ook leraren-nascholing rondom het slavernijverleden in samenwerking met de gemeente Rotterdam. In 2024 willen we dit (dankzij een bijdrage van het Fonds Cultuurparticipatie in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden) ook op andere plekken in Nederland gaan doen. Interessant voor jouw school? Neem contact met ons op!

Leraren in Amsterdam kunnen zich opnieuw gratis aanmelden voor de inclusie-leergangen, die starten in maart ‘24 gefinancierd door de Gemeente Amsterdam. Meld je hier aan!

CREATE: programma voor nieuwkomers

Foto: Leerlingen tijdens de CREATE zomerschool

In 2022 benaderde het samenwerkingsverband van 80 middelbare scholen in Amsterdam-Diemen Fawaka met een prangende hulpvraag: help ons met het ontwikkelen van een onderwijsaanbod voor ongedocumenteerde jonge nieuwkomers (12-17 jaar), die op praktijkonderwijs-niveau zijn, en die niet of nauwelijks Nederlands spreken. Hierop ontwikkelden wij het programma CREATE. CREATE bestaat uit veel 'doen', werken aan de basis van de Nederlandse taal, succeservaringen bieden door te werken aan concrete eindproducten en handvatten krijgen voor deelname in de Nederlandse samenleving.

Ondertussen werken onze docenten Robbert en Eva structureel op de Luca Praktijkschool en het Munduscollege, hebben we CREATE kunnen doorontwikkelen met geld van Contribute en hebben we een hele gave CREATE zomerschool gedaan afgelopen zomer. 100 leerlingen die twee weken lang ‘s ochtends het CREATE programma kregen en ‘s middags lekker gingen sporten, creatief bezig waren of op excursie gingen.

WereldBurgerschap ondersteuning voor basisscholen en schoolbesturen

In 2023 hebben we enorm veel tools ontwikkeld die ondersteuning bij de verankering van WereldBurgerschap op school. Zo hebben we een doorlopende leerlijn ontwikkeld, een format voor je (wereld)burgerschapbeleid, een format voor sociaal veiligheidsbeleid, en nog heel veel meer.

Deze tools kun je op zichzelf gebruiken en in combinatie met advies van onze onderwijsadviseurs. Zo hebben we bijvoorbeeld een WereldBurgerschap-traject bij Kindercampus Zuidas gedaan.

We hebben zo’n 80 WereldBurgerschap-workshops gegeven bij scholen, schoolbesturen, op conferenties en studiedagen. Zo ook bijvoorbeeld de Inspiratiesessie WereldBurgerschap bij IKC De Klimboom. Zij hadden iemand uitgenodigd die visuele notulen maakte. Het resultaat was indrukwekkend (zie foto).

Programma’s Duurzaam Ondernemen in het PO

FOTO: Kinderen op Bommelstein krijgen les van Fawaka

De programma’s Duurzaam Ondernemen zijn de lesprogramma’s voor leerlingen waarmee we invulling geven aan (wereld)burgerschap. Ons doel is om langdurige samenwerkingen met scholen op te bouwen, zoals we o.a. in Amsterdam en Almere doen met basisscholen De Bonkelaar, Louis Bouwmeester en Bommelstein voor dagonderwijs. Bij Laterna Magica en de Polderhof zijn we dit schooljaar bezig met programma-onderwijs voor alle klassen, jaarrond. Ook hebben we dit jaar bij meerdere scholen lesgegeven voor plusklassen die extra uitdaging nodig hebben, zoals bijvoorbeeld op de Kameleon.




Home and the World – een wereldschool in Museum Van Loon

Vanaf april 2024 opent Museum Van Loon een nieuwe tentoonstelling genaamd "Home and the world", samengesteld door Thomas Berghuis, curator en deeltijdstudent Pabo, Hogeschool Leiden. Samen met Fawaka WereldBurgerschap en Fawaka Ondernemersschool is een educatief programma ontwikkeld rondom het thema van de tentoonstelling. In deze reeks van drie lessen gaan leerlingen op onderzoek uit om

hun relatie tot thuis, de wereld en de samenleving te onderzoeken. Middels een spel met betrekking op de kunstwerken denken de leerlingen na over democratie, samenleving en verbondenheid, om zo bewuster te worden van hun rol als wereldburger. Dit doen ze door middel van reflectie,nsamenwerking en grensoverstijgende dialogen.

Foto: Brainstorm over het educatieve programma

Lees- en luistervoer

Dit jaar hebben we in een whitepaper uiteengezet hoe wij WereldBurgerschap zien en hoe je WereldBurgerschap kunt verankeren op school. Download hier de whitepaper “Van Burgerschap naar Wereldburgerschap in het onderwijs; Wereldburgerschap verankeren in het PO & VO”.

Ook hebben Thiëmo en Miguel een enorm mooie en persoonlijke podcast opgenomen met De Correspondent. Deze beluister je hier

Futureproof op VO en MBO

Futureproof is een maatschappelijke-diensttijd-project dat we samen met Starters4Communities, Social Impact Factory en Social Enterprise NL uitvoeren. Wij houden ons bezig met Futureproof programma’s op voortgezet onderwijs en het MBO. We zijn ooit begonnen met programma’s die wij volledig voor scholen draaien met onze eigen docenten. Afgelopen jaar hebben we het Train de Trainer programma opgezet waarin we leraren van scholen opleiden in Futureproof. Ondertussen zijn we bezig om een vorm te ontwikkelen waarin scholen, na het volgen van een Train de Trainer, zelfstandig Futureproof kunnen uitvoeren. 

We hebben een paar weken geleden het goede nieuws gekregen dat we weer MDT-subsidie krijgen van 2024 tot en met 2026!

Internationale samenwerkingen

Je hebt het misschien wel voorbij zien komen op LinkedIn de afgelopen tijd; we hebben ook een aantal mooie internationale samenwerkingen.

Samen met Amsterdam Impact, de HvA en koplopers in het onderwijs uit Spanje, Schotland, Australië en Italië werken we aan het uitwisselen van expertise rondom duurzaam ondernemen - en wereldburgerschapsonderwijs.

We werken aan het ontwikkelen van:

1: een competentiekader van duurzaam ondernemen vaardigheden

2: een toolbox waarmee leerkrachten zelf onderwijs op maat over dit thema kunnen samenstellen

3: een meetinstrument waarmee leeropbrengsten inzichtelijk gemaakt worden

4: tools voor beleidsmakers, voor het verankeren in beleid

Gedurende de afgelopen 2 jaar hebben Designathon Works en Fawaka zich intensief beziggehouden met het transformerende project 'Education to Inspire', met de steun van de Chocolonely Foundation. Dit initiatief is toegewijd aan het ondersteunen van duurzame en inclusieve cacaogemeenschappen in Ghana en Ivoorkust, waar elk individu tot bloei komt. Het programma werd afgesloten met feestelijke presentaties waarin de kinderen hun buitengewone prototypes presenteerden en vertelden over wat ze geleerd hebben aan leden van hun cacaogemeenschap en de projectpartners.

Wij hopen ook in het nieuwe jaar jullie weer te kunnen ondersteunen en inspireren. Een voorspoedig 2024 gewenst! 

Meer weten of samenwerken? Mail ons op – of bel ons op 06-49218209 (weer bereikbaar vanaf 8 januari).

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram