Van Burgerschap naar WereldBurgerschap in het onderwijs

In verschillende delen van Nederland zijn er steeds meer scholen die ‘WereldBurgerschap’ als kernthema gebruiken in hun onderwijs. Deze maand worden WereldBurgerschap-posters verspreid op alle scholen in Amsterdam. En er wordt een online inspiratie-event georganiseerd. Lees hieronder meer.

Komende zomer gaat er nieuwe wetgeving in die alle basis- en middelbare scholen in Nederland verplicht om aan nieuwe eisen te voldoen rondom ‘Burgerschap’ in het onderwijs. Fawaka WereldBurgerschap nodigt scholen uit hier invulling aan te geven met ‘WereldBurgerschap’ – en biedt scholen hier een gestructureerde aanpak voor.

De PO-Raad en de VO-Raad ondersteunen scholen in heel Nederland bij het invulling geven aan de nieuwe eisen voor het onderwijs. Recent is een ‘BurgerschapsBorrel’ georganiseerd waarbij Miguel Heilbron van Fawaka WereldBurgerschap in gesprek ging met leraren, schoolleiders en andere onderwijsprofessionals over het aan de slag gaan met WereldBurgerschap. Kijk hieronder de video van deze ‘BurgerschapsBorrel’ terug:

 

Gemeenten ondersteunen scholen op verschillende manieren. Zo informeert de Gemeente Amsterdam deze maand alle scholen in de stad over het nieuwe onderwijsbeleid. Hierbij ontvangt elke school in Amsterdam een koker met 5 WereldBurgerschap-inspiratieposters. “Deze inspiratieposter is ontwikkeld rondom wereldburgerschap in het onderwijs. Het maakt mooi inzichtelijk over welke thema’s burgerschapsonderwijs gaat en biedt zodoende handvatten om met burgerschapsonderwijs aan de slag te gaan”, aldus de Amsterdamse Onderwijs-wethouder Marjolein Moorman in een brief naar alle basisscholen.

Poster Fawaka WereldBurgerschap

De WereldBurgerschap-poster is online door iedereen te bestellen via boekhandel Educulture in Amsterdam en in grotere aantallen via Fawaka WereldBurgerschap.

Ook wordt vanuit Pakhuis de Zwijger een online inspiratie-event georganiseerd. In dit programma komen onder andere schoolleiders, de Amsterdamse Onderwijs-wethouder Marjolein Moorman, leraren en anderen aan het woord. UPDATE: Kijk het programma hier terug: “Van Burgerschap naar Wereldburgerschap in het Onderwijs”

Fawaka Wereldburgerschap biedt basisscholen en middelbare scholen een gestructureerde aanpak om invulling te geven aan (wereld)burgerschapsonderwijs, met expliciete aandacht voor o.a. inclusie en uitsluiting, mensenrechten en wereldperspectieven. Lees hier meer.