Kinderen gaan de uitdaging aan om spellen voor een gamehal te bouwen en maken kennis met techniek in relatie tot duurzaamheid. Ter introductie onderzoeken de kinderen wat elektrotechniek precies inhoudt. Vervolgens maken we aan de hand van een interactief spel inzichtelijk welke rol elektrotechniek kan spelen binnen verduurzaming. Daarna is het tijd om met de nieuw opgerichte bedrijfjes een eigen spel te ontwerpen, waarbij de kinderen met de vormgeving experimenteren. Aan de hand van het ontwerp krijgen de ze de tijd om hun spel te bouwen. Ook besteden de kinderen aandacht aan het schrijven van een creatieve pitch om de bedrijfjes te promoten. Ondertussen bedenken ze een knallende slogan en een toepasselijk logo, zodat iedereen klaar is voor het eindevenement: de Gamehal. Het geld wat de kinderen met de kaartverkoop van dit eindevenement ophalen gaat naar een goed doel, gekozen door de kinderen zelf.
Een groep kinderen gaat de uitdaging aan om hun eigen fairtrade chocolademerk te ontwikkelen en het meest succesvolle bedrijf te worden. De kinderen onderzoeken o.a. verse cacaovruchten, het productieproces en de productieketen. Ze krijgen lessen over marketing, pitchen en budgetteren en ontwerpen hun eigen chocoladewikkel met hulp van een grafisch vormgever. Ze pitchen hun bedrijf voor een bankier en werken toe naar de Heerlijke Eerlijke Chocolademarkt! Het eindevenement waar de kinderen hun zelf ontwikkelde fairtrade chocolademerken verkopen.
Kinderen gaan de uitdaging aan om hun eigen duurzame fashion brand te ontwikkelen en het meest succesvolle bedrijf te worden. Ze ontwerpen, maken en verkopen hun eigen collectie van afgedankte kleding. De kinderen leren o.a. waar kleding van gemaakt wordt en door wie. Zo onderzoeken ze het productieproces en de productieketen. Ze krijgen lessen over marketing, pitchen en budgetteren en ontwerpen en maken hun eigen collectie met hulp van een kleding ontwerper. Ze pitchen hun kledinglijn voor een bankier en werken toe naar de (Kl)eerlijke Modemarkt, waar de kinderen hun zelfontwikkelde items verkopen!
Afval bestaat niet! Kinderen gaan de uitdaging aan om restmateriaal waarde te geven en het meest succesvolle bedrijf te worden. Samen met een productvormgever ontwerpen en maken ze hun eigen productlijn van afgedankt materiaal en geven ze “afval” een tweede leven. Ze leren over recyclen, upcyclen en circulariteit. De kinderen zullen ontdekken dat wat we weggooien een grondstof kan zijn voor iets nieuws. Ook krijgen de kinderen lessen over marketing, pitchen en budgetteren. Ze zullen hun product pitchen voor een bankier en werken toe naar de Upcycle Makersmarkt, waar de kinderen hun zelfontwikkelde items verkopen.
Kinderen gaan de uitdaging aan om een robotica start-up op te zetten en maken kennis met techniek in relatie tot duurzaamheid. Ter introductie bekijken de kinderen wat robots allemaal kunnen: waarin zijn robots beter dan de mens, en andersom? Dan onderzoeken zij aan de hand van een interactief spel welke rol robots kunnen spelen binnen verschillende maatschappelijke uitdagingen. Vervolgens bouwen en programmeren de kinderen hun eigen robot, waarbij ook de vormgeving centraal staat. Ze schrijven en presenteren verder een creatieve pitch om de bedrijfjes te promoten. Hierna bedenken de bedrijfjes een knallende slogan en een toepasselijk logo. Ten slotte filmen de kinderen hun robot in actie, en bereiden ze zich voor op het eindevenement: de TechTalk. Hier presenteren de bedrijfjes hun robot en geven ze een demonstratie voor ouders, medeleerlingen en docenten.
Kinderen gaan de uitdaging aan om van afval en duurzame materialen nieuwe producten te maken! Ze leren over wat techniek is en welke rol het kan spelen in duurzaam gedrag. Vervolgens bouwen de kinderen hun eigen producten als een zeilboot, technische bellenblaas en een speaker. Ze krijgen workshops in pitchen en marketing zodat ze optimaal zijn voorbereid op het eindevenement: de Tech Makers Markt. Hier verkopen ze hun eigen gebouwde creaties!
Despacito, Shape of You, Happy, de beat maakt de song. Maar hoe maak je zelf zo’n beat? En hoe wordt het een heel nummer?
Kinderen gaan als Beat Ondernemer de uitdaging aan om zelf sounds te maken, daaromheen een song met een maatschappelijke boodschap te schrijven en een succesvol muziekbedrijf te worden. Ze ontdekken hoe beats in elkaar zitten en waar de beats vandaan komen. Ze gaan met een echte tekstschrijver, producer en geluidstechnicus aan de gang. En natuurlijk laten ze hun zelfgemaakte beats horen tijdens het Discover Talent Podium!
Kinderen gaan de uitdaging aan om hun eigen soepbedrijf te beginnen en de meest smaakvolle duurzame gerechten te maken. Ze leren wat gezond eten en bewegen is, onderzoeken welke gezonde voeding ze lekker vinden en dat gezond bezig zijn heel leuk kan zijn. De kinderen krijgen kookles, les over bewegen en workshops over marketing en pitchen. Het eindresultaat presenteren ze op het Fit Food Festival, waar ze hun lekkere en gezonde soepen verkopen!
Wat is het verhaal achter de pannenkoek op je bord? In Winkel voor Mens en Aarde gaan kinderen op avontuur. Ze ontdekken waar de ingrediënten vandaan komen en leren over de leefomstandigheden van de dieren. De kinderen leren duurzaam te ondernemen door zelf een winkel op te richten. Ze maken hun eigen winkellogo en leren hoe ze pannenkoeken het beste kunnen verkopen. Vervolgens gaan de kinderen zelf aan de slag met het maken van hun eigen pannenkoeken. Aan het eind van het programma vindt de Pannenkoekenmarkt plaats waar de bedrijven hun biologische pannenkoeken verkopen.