projecten

Energy Race

Leuk en leerzaam omgaan met energiebesparing

Draag bij met wat jij bespaart!

De energievoorziening van de toekomst moet duurzaam, betrouwbaar, betaalbaar en rechtvaardig zijn. Dat is helaas nog niet vanzelfsprekend voor 8% van de Nederlandse huishoudens (circa 650.000 huishoudens) die in meer of mindere mate te maken hebben met energiearmoede. Ze kunnen de energierekening niet of nauwelijks betalen en leveren enorm in op wooncomfort. Hier moeten we iets aan doen! De Energy Race combineert educatie met een toffe campagne voor energiebesparing. 

Pilot in Eindhoven

Vanaf 19 september vindt de eerste Energy Race plaats. Deze pilot start in Eindhoven en tijdens deze race worden Energieboxen ingezet. De leerlingen mogen als onderdeel van hun campagne Energieboxen inclusief energieadvies verspreiden, waarbij energiebesparende methoden en middelen aandacht krijgen. De Energy Race maakt daarmee energiebesparing en duurzaam gedrag leuk, leerzaam en gemakkelijk. 

🌱 In 2022 worden in Gemeente Eindhoven 100 energieboxen met energieadvies verspreid tijdens de campagnes van leerlingen

🌱 Met een Energiebox inclusief advies kan een huishouden ongeveer 10% energie besparen! Dat is gemiddeld 257 kWh, terwijl een huishouden in Nederland gemiddeld 2.479 kWh per jaar verbruikt (bron: milieucentraal.nl). 

🌱 Uit ervaring is gebleken dat onze races duizenden mensen via de media en in de buurt bereiken. Tijdens de race worden YouTube video’s gemaakt door deelnemende scholen en komt de race in de (lokale) media terecht.  

🌱 Recent onderzoek toont aan dat kinderen de grootste invloed hebben op het duurzame gedrag van hun ouders: ‘The Greta Thunberg Effect’.

Energy Race

Tijdens een Energy Race gaan 10 basisschoolklassen de strijd aan voor een energiebesparing actie. Een race begint met een interactieve gastles. Deze gastles gaat over verschillende energiebronnen, de voor- en nadelen van iedere bron en over hoe je energie bespaart d.m.v. verschillende methoden en middelen. 

Dan is het tijd voor actie! De kinderen van groep 6, 7 en/of 8 gaan vier weken lang aan de slag met acties voor energiebesparing. Hiermee verdienen ze punten. Zij voeren campagne en brengen iedereen op de hoogte van energiebesparing en de energieboxen. Ze betrekken hun familie, vrienden en de hele buurt en moedigen hen aan om zich in te schrijven voor energieboxen met energieadvies. Dit kan via de website www.energyrace.org

Daarnaast benaderen de kinderen landelijke en lokale media om aandacht te vragen voor energiebesparing. Ook verdienen ze punten wanneer ze zelf energiebesparende maatregelen doorvoeren. De winnende scholen winnen een toffe prijs voor de hele klas!

De Energy Race is een gloednieuw project van Fawaka Ondernemersschool en Race Against Waste. De missie van Fawaka Ondernemersschool is om álle kinderen in Nederland kennis te laten maken met duurzaam ondernemen. Race Against Waste heeft als missie om iedereen te inspireren om op een leuke, makkelijke en praktische manier mee te doen in de transitie naar de circulaire economie. 

We werken samen met Gemeente Eindhoven en Energiebox. Zij zorgen ervoor dat de energieboxen door energieadviseurs worden gebracht naar de buurtbewoners. De adviseurs geven advies over energiebesparing in huis en stellen een adviesrapport op. Wanneer alle 100 energieboxen verspreid worden, bespaart dit ongeveer 25.700 kWh! 

Ben je enthousiast geworden en wil je ook een Energy Race met ons organiseren? 

Dit is mogelijk vanaf 2023! Neem contact met ons op!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram