Zomerschool Stichting Nieuw Thuis Rotterdam

Wereldse ondernemers in de dop

Het is 20 augustus 2018 en het is een drukte van belang in de aula van het Wartburg College in Rotterdam. We zijn bij de afsluiting van onze Ondernemersschool programma’s voor de zomerschool van Stichting Nieuw Thuis Rotterdam. 75 jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar volgden een driedaags Choco, Mode of Robo ondernemers programma. Vandaag presenteren de verschillende groepen hun werk aan elkaar. Spannend, want voor alle deelnemers is Nederlands de tweede taal en dan moet je toch maar ineens gaan staan en vertellen!

De deelnemende jongeren zijn allemaal afkomstig uit Syrische gezinnen met een verblijfsvergunning. Ze hebben hun vertrouwde omgeving achtergelaten en moeten allemaal een nieuw thuis creëren. Taal is daarbij heel belangrijk. Tijdens de zomerschool oefenen zij hun Nederlands, én ze leren vaardigheden van een ondernemer.

Upcycle merchandise
We lopen naar een Modepresentatie. Carla van 17 uit Syrië vertelt “Ik heb van een oud t-shirt een tasje gemaakt. Ik hou van hiphop muziek en zit in een band: Black Bink. Als je fan bent van onze band, dan heet je een ‘Blink’. Dat heb ik op de tas gezet, in het zwart en roze want dat zijn de kleuren van onze band.”

Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt tijdens het Mode Programma Carla?
“Creativiteit. Als je iets ouds hebt ofzo, kun je daar mooie nieuwe dingen van maken.”

Programmeren is ook een taal
Bij de Robo presentatie staan een hoop mensen. Hier hebben de deelnemers van een glazen pot of PET fles een lamp gemaakt met een LED strip en sensor. We spreken met Jalal en Daoud.

Wat hebben jullie geleerd tijdens het Robo Programma?
Jalal: “We hebben een lamp gemaakt. We kregen een potje van meester Tim en deden daar de lampjes in en gingen het versieren. Op de laptop konden we de kleur van de lampjes kiezen. Ik vond het erg moeilijk, maar na informatie van meester Tim kon ik het beter programmeren.”
Daoud: “Ik heb geleerd om te programmeren. Het allerleukste vond ik om de lampjes zo te programmeren dat het ‘lopende lampjes’ werden.”

Jalal weet nog niet zeker of hij later ondernemer wil worden, Daoud daarentegen zegt meteen: “Ik wil later een eigen bedrijf starten om zulke lampen te verkopen!”.

Chocola maken
Als laatste de Choco presentatie. Yaman en Abdul Rahman van het bedrijfje “Koe Chokolade” vertellen: “We hebben geleerd dat chocola uit Afrika komt. De boer pakt het minste geld, hij plukt de cacaovrucht met zijn handen. Vanuit daar gaan de cacaobonen naar de fabriek.”

Op de vraag wat ze het leukst vinden roepen een hoop deelnemers “Chocola eten!”, maar Yaman en Abdul Rahman vertellen dat ze vooral het chocola maken erg gaaf vonden.

Het belang van de zomerschool
Na de presentaties praten we nog even na met Joelle Zwaal van Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR). We vragen haar waarom de SNTR-zomerschool zo belangrijk is voor de deelnemers. “De kinderen uit het SNTR-programma zijn ingestroomd in tientallen wijken en zitten op dit moment verspreid over meer dan 30 scholen. Een vakantie van zes weken is een lange periode om niet met de Nederlandse taal bezig te zijn. Een zomerschool is een goede manier om het onderwijsniveau in de zomervakantie op peil te houden en hiaten op taalgebied te verkleinen. Bovendien is het een plek om vrienden te maken en leuke dingen te doen in de zomervakantie. Er is in Rotterdam geen zomerschool waar alle schoolgaande SNTR-kinderen (4-18 jaar) terecht kunnen, dus daarom organiseert SNTR drie jaar lang een zomerschool voor alle minderjarige deelnemers uit het programma.”

Waarom is ondernemerschap belangrijk voor de deelnemers?
“Door ondernemerschap aan te moedigen bij deelnemers en te integreren in meerdere programmaonderdelen, kun je het toekomstperspectief van deelnemers verbreden, zelfredzaamheid stimuleren en talentontwikkeling bevorderen.’’

Daar zijn wij het helemaal mee eens. De jongeren hebben er na deze zomerschool in ieder geval nog een extra, heel nuttige taal bijgeleerd: ondernemen!

Over SNTR:
Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR) wil 200 Syrische gezinnen met een verblijfsvergunning een nieuw thuis in Rotterdam bieden. Zodat ze zo snel mogelijk mee kunnen doen met de Nederlandse samenleving. Dat doet zij met een intensief programma. Het programma bestaat uit een huurwoning, een versnelde taalcursus, het leren kennen van de wijk en de stad, en begeleiding naar passend (vrijwilligers)werk en/of onderwijs.